LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Szarlotka odwracana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

tym razem szarlotka odwracana

Szarlotka odwracana

Składniki:

Szarlotka odwracana

 

  • 3/4 kg jabłek
  • 3 pełne Łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (jak ktoś nie ma pod ręką może być posiekana wanilia )
  • pełna łyżka masła i tarta bułka
  • 4 duże jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • otarta skóra z cytryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka odwracana
Jedno litą formę z której nie wyciekałby sok ,wysmarować dokładnie i obficie masłem potem wysypać tartą bułkę .Jabłka umyć obrać ze skórki wyjąć pestki ,pokroić w cienkie plasterki Przygotować ciasto .Od dzielić białka od żółtek ubić bardzo sztywną piane a następnie dodać po trochu cukier,żółtka otartą skórkę z cytryny przed tej wyszorowanej i sparzonej ,make zmieszaną z proszkiem do pieczenia Wlać do przygotowanej formy nałożyć pokrojone jabłka przesypując je cukrem zalać ciastem i wstawić do piekarnika 200 C piec około 30-35 minut po lekkim przestygnięciu wyłożyć szarlotkę spodem do góry i można już lekką ciepłą jeść