dobry

dobry

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 12]

Szarlotka świdnicka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Czas dojrzewających jabłek. Teraz są one najbardziej soczyste, mają najwspanialszy smak i aromat.

Szarlotka świdnicka

Składniki:

Szarlotka świdnicka

 

  • 1-1,5 kg jabłek antonówek
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Świdnicki
  • cynamon Świdnicki
  • rodzynki Świdnicki
  • cukier waniliowy Świdnicki

Sposób przygotowania:

Szarlotka świdnicka
Obrać jabłka i zetrzeć na dużej tarce, podsmażyć w garnku z łyżką cukru, podlewając wodą. Dodać cynamon i rodzynki Świdnicki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia Świdnicki, przesiekać z nią masło, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy Świdnicki, śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać bułką tartą, wyłożyć na niej jedną część ciasta i przełożyć masą z jabłek. Przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.