WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Szarlotka walentynkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka walentynkowa w kształcie serca, na kruchym cieście ze słodkimi jabłkami mieszanymi z proszkiem budyniowym i pianą z białek.

Szarlotka walentynkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka walentynkowa

 

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Nadzienie:
  • 1kg jabłek użyłam jonagold
  • 2 białka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami

Sposób przygotowania:

Szarlotka walentynkowa

ETAP 1:

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Masło, żółtka i śmietana powinny być zimne. Masło dodatkowo pokrojone na plasterki. Zagnieść szybko kruche ciasto. Ok. 2/3 ciasta zetrzeć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je ugnieść i posypać równomiernie bułką tartą.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszać z jabłkami. Wyłożyć na spód z ciasta.

Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i dodatkowo posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.


Szarlotkę piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Dla mnie najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.

Szarlotka walentynkowa
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka walentynkowa
Szarlotka posypana startym ciastem i chrupkami kukurydzianymi
Szarlotka walentynkowa
Masa jabłkowa wyłożóna na spód z ciasta kruchego
Szarlotka walentynkowa
Starte jabłka wymieszane z budyniem cukrem i białkami