Sposób przygotowania:
Szarlotka wg marlena1114
Sporządzić kruche ciasto. Obrane ze skórki jabłka pokroić w cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Ciasto rozwałkować i wykroić z niego dwa krążki: jeden większy, drugi mniejszy. Większy położyć na spodzie wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą tortownicy tak, by brzegi ciasta wystawały lekko poza brzeg tortownicy. Na warstwie ciasta rozłożyć równomiernie plasterki jabłka, posypać cynamonem i cukrem pudrem, a następnie przykryć mniejszym krążkiem ciasta. Brzegi większego krążka założyć na mniejszy i pozaciskać krawędzie ciasta. Wierzch po nakłuwać widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut . Chwilę po wyjęciu z piekarnika zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego