Sposób przygotowania:
Szarlotka wg Wafelka
W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić galaretkę wiśniową. Ostudzić, odstawić do stężenia. Pokroić w kwadraciki. Przesianą mąkę, Kasię, cukier, żółtka, śmietaną oraz sól posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Przygotować formę. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i wylepić formę. Jabłka utrzeć na grubej tarce, połowę rozłożyć na cieście i posypać pudrem wymieszanym z cynamonem, przykryć resztą jabłek. Rozwałkować drugą część ciasta i nakryć nią jabłka, pozlepiać dokładnie ciasto, aby sok nie uciekł w czasie pieczenia. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temp. 200 stopni ok. 1 godzinę. Przed podaniem pokroić i ozdobić bitą śmietaną i kwadracikami z galaretki.