czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Szarlotka wyśmienita

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gdy pojawiają się u nas pierwsze jabłka zawsze wtedy gości na naszym stole to ciasto.

Szarlotka wyśmienita

Składniki:

Szarlotka wyśmienita

 

  • CIASTO:
  • 5 żółtek,
  • 3 szkl. mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. cukru pudru,
  • kost. margaryny,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego.

 

  • DODATKOWO:
  • 1 1/2 kg jabłek,
  • 3-5 białek,
  • szkl. cukru,
  • 3 łyżki kisielu wiśniowego.

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka wyśmienita
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć na blachę, a pozostałe włożyć do zamrażalnika.

2. Białka ubić z cukrem, dodać sproszkowany kisiel. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto. Zetrzeć 2 część ciasta, wyłożyć pianę i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st.