agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Szarlotka z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną

Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki:

Szarlotka z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bitą śmietaną
Przygotować niezbędne składniki, mąkę przesiać na sicie, jajka kurze sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia wcześniej przesianie dodać do piany i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Blaszkę wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 30-40 minut.Gdy ciasto się upiecze należy uchylić piekarnik i przestudzić ciasto biszkoptowe. Z jabłek robimy mus, w tym celu jabłka kwaskowe myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Prażymy je na małym ogniu z cukrem i niewielką ilością wody, stale mieszając tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już rozgotowane wówczas dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na ostudzony biszkopt wykładamy mus jabłkowy. Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy z śmietanfiksem i wykładamy na mus jabłkowy. Możemy wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.