Sposób przygotowania:
Szarlotka z budyniem
Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, oprószam bułką tartą. Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście. Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka.
Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180-190 st. C piekarnika, piekę około 50 minut.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak troszkę odwilgnie.
Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, oprószam bułką tartą. Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście. Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka.
Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180-190 st. C piekarnika, piekę około 50 minut.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak troszkę odwilgnie.
anemon
zbysiowa
Miło mi bardzo, smacznego ;)