Sposób przygotowania:
Szarlotka z płatkami migdałowymi
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, soli, proszku do pieczenia i wody szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Następnie piec ciasto 10 minut w 180 stopniach.
W tym samym czasie jabłka posiekać w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać razem z cynamonem i cukrem.
Podpieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi. Wyłożyć masę jabłkową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
W tym samym czasie jabłka posiekać w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać razem z cynamonem i cukrem.
Podpieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi. Wyłożyć masę jabłkową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.