ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Szarlotka z płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłek w sadzie coraz więcej, więc przedstawiam kolejną propozycję na pyszną szarlotkę z dużą ilością pokrojonych w plasterki jabłek.

Szarlotka z płatkami migdałowymi

Składniki:

Szarlotka z płatkami migdałowymi

Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg twardych jabłek już obranych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka z płatkami migdałowymi
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, soli, proszku do pieczenia i wody szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Następnie piec ciasto 10 minut w 180 stopniach.

W tym samym czasie jabłka posiekać w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać razem z cynamonem i cukrem.

Podpieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi. Wyłożyć masę jabłkową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika.

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

szarlotka