Sposób przygotowania:
szarlotka z cynamonem wg kari248
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito na stolnicę, a następnie posiekaj z margaryną. Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Podziel ciasto na trzy części. Do jednej z nich dodaj kakao i wyrób. Wszystkie części zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do wcześniej przygotowanej formy. Jabłka zetrzyj a następnie rozłóż na cieście i posyp cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta. Baiłka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijaniadodając po trochu cukier. Nałóżyć na ciasto. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na piane z białek. Piec ok 75 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.