Sposób przygotowania:
Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką
Na ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać zimne masło i posiekać (użyłam rozdrabniacza). Jajko rozmieszać z jogurtem, dodać do ciasta, zagnieść jednolite ciasto. Rozprowadzić na dnie blaszki o wymiarach 18x28 i wstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować kruszonkę. Płatki zmielić w rozdrabniaczu, dodać mąkę i cukier, wrzucić zimne masło i rozdrobnić do uzyskania okruchów. Wstawić do lodówki. Nadzienie: dynię obrać, środek z pestkami usunąć. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce. Dynię i owoce wrzucić do rondla. Dodać cukier, dusić 20 minut. Lekko przestudzić. Dodać skrobię i cynamon, wymieszać. Spód podpiec 20 minut w 190 stopniach. Wyłożyć nadzienie, posypać kruszonką. Piec 30-35 minut w 190 stopniach.