Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna szarlotka z kawałeczkami dyni

Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Nadzienie:
  • 3 duże jabłka
  • 1 duża gruszka
  • 400 g dyni
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • Kruszonka:
  • 3 łyżki płatków orkiszowych pełnoziarnistych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką
Na ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać zimne masło i posiekać (użyłam rozdrabniacza). Jajko rozmieszać z jogurtem, dodać do ciasta, zagnieść jednolite ciasto. Rozprowadzić na dnie blaszki o wymiarach 18x28 i wstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować kruszonkę. Płatki zmielić w rozdrabniaczu, dodać mąkę i cukier, wrzucić zimne masło i rozdrobnić do uzyskania okruchów. Wstawić do lodówki. Nadzienie: dynię obrać, środek z pestkami usunąć. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce. Dynię i owoce wrzucić do rondla. Dodać cukier, dusić 20 minut. Lekko przestudzić. Dodać skrobię i cynamon, wymieszać. Spód podpiec 20 minut w 190 stopniach. Wyłożyć nadzienie, posypać kruszonką. Piec 30-35 minut w 190 stopniach.
Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką
Etap 1 mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać zimne masło i posiekać Jajko rozmieszać z jogurtem, dodać do ciasta, zagnieść jednolite ciasto. Rozprowadzić na dnie blaszki o wymiarach 18x28 i wstawić do lodówki na 30 minut.
Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką
Etap 2Przygotować kruszonkę. Płatki zmielić w rozdrabniaczu, dodać mąkę i cukier, wrzucić zimne masło i rozdrobnić do uzyskania okruchów. Wstawić do lodówki.
Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką
Nadzienie: dynię obrać, środek z pestkami usunąć. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce. Dynię i owoce wrzucić do rondla. Dodać cukier, dusić 20 minut. Lekko przestudzić.
Szarlotka z dynią i orkiszową kruszonką
Etap 4Spód podpiec 20 minut w 190 stopniach. Wyłożyć nadzienie, posypać kruszonką. Piec 30-35 minut w 190 stopniach.