Sposób przygotowania:
Szarlotka z bakaliami
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, powoli dodawać surowe żółtka i żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko , chwilę ucierać . Dodać mąkę , proszek do pieczenia i śmietanę . Wyłożyć na stolnicę chwilę wyrabiać podsypując mąką , ciasto podzielić na dwie części . MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać , pokroić dodać 2-3 łyżki wody i łyżkę masła przykryć i chwilę poddusić . Pod koniec dodać suchą galaretkę , posłodzić do smaku , dobrze wymieszać , wsypać bułkę tartą i bakalie . Do formy wyłożyć jedną część ciasta , rozprowadzić masę jabłkową , z drugiej części ciasta uformować wałeczki i przykryć nimi wierzch ciasta . Piec ok. 45 minut w 180 *C