Sposób przygotowania:
Szarlotka truskawkowa
1. Ubijamy żółtka z cukrem i wodą na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
2. Pieczemy biszkopt na złoty kolor w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Do rondelka wkładamy masę jabłkową, dodajemy galaretkę i żelatynę - mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, wstawiamy rondel na ogień i podgrzewamy mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Schładzamy masę.
3. Obieramy truskawki zostawiając część do dekoracji. Obrane truskawki kroimy w plasterki. Dodajemy je do schłodzonej masy. Biszkopt kroimy na dwie części, przekładamy masą jabłkowo-truskawkową. Górę smarujemy stopioną polewą, posypujemy wiórkami i dekorujemy połówkami truskawek.
2. Pieczemy biszkopt na złoty kolor w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Do rondelka wkładamy masę jabłkową, dodajemy galaretkę i żelatynę - mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, wstawiamy rondel na ogień i podgrzewamy mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Schładzamy masę.
3. Obieramy truskawki zostawiając część do dekoracji. Obrane truskawki kroimy w plasterki. Dodajemy je do schłodzonej masy. Biszkopt kroimy na dwie części, przekładamy masą jabłkowo-truskawkową. Górę smarujemy stopioną polewą, posypujemy wiórkami i dekorujemy połówkami truskawek.
Natala1210
msewka
dayzi
jaNina
To chyba z tęsknoty za sezonem truskawkowym.
A truskaweczki już kwitną :)))
marietta