Sposób przygotowania:
Jabłecznik z kokosem LaluniWykonanie ciasta kruchego:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i śmietanę. Wsypujemy cukier. Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Mikser włączamy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie 3 części. Wstawiamy do zamrażalki na 30 minut.
Wykonanie masy jabłkowej:
Obieramy jabłka ze skóry, wycinamy nasionka. Ścieramy na tarce jabłka, odciskamy soki wkładamy do wysokiego garnka. Smażymy jabłuszka do momentu, aż będą geste. Dodajemy cukier i mieszamy (mi to zajęło 30 minut).
Wykonanie masy kokosowej:
Ubijamy białka z cukrem na puch. Teraz dodajemy kokos, mieszamy łopatką.
Dokończenie ciasta:
Do formy prostokątnej wkładamy papier do pieczenia. 2/3 ciasta kładziemy na papier do pieczenia i rozprowadzamy po całej formie. Wykładamy ostudzone jabłuszka. Na jabłuszka kładziemy ubity kokos z białkami i cukrem. Ścieramy pozostałe ciasto na tarce i posypujemy piane z kokosem. Pieczemy 170 stopniach 60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.