jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Szarlotka z czerstwym ciastem drożdżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szarlotka z czerstwego ciasta drożdżowego, rewelacyjne i syte ciasto

Szarlotka z czerstwym ciastem drożdżowym

Składniki:

Szarlotka z czerstwym ciastem drożdżowym

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z czerstwym ciastem drożdżowym
Wysmarować prodiż masłem.
Ciasto pokrajać na grubość kromki, skropić je mlekiem wymieszanym z surowym jajkiem.
Ułożyć połowę ciasta w prodiżu, zakrywając nim szczelnie dno.
Na ciasto rozsypać pokrajane w cienkie plasterki jabłka, oprószyć je cynamonem.
Wyrównać grubość warstwy jabłek, przykryć pozostałymi kromkami ciasta także skropionymi mlekiem.
Rozłożyć na całej powierzchni małe kawałeczki masła i wstawić do gorącego piekarnika.
Szarlotka jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu.