Sposób przygotowania:
Szarlotka z czerstwym ciastem drożdżowym
Wysmarować prodiż masłem.
Ciasto pokrajać na grubość kromki, skropić je mlekiem wymieszanym z surowym jajkiem.
Ułożyć połowę ciasta w prodiżu, zakrywając nim szczelnie dno.
Na ciasto rozsypać pokrajane w cienkie plasterki jabłka, oprószyć je cynamonem.
Wyrównać grubość warstwy jabłek, przykryć pozostałymi kromkami ciasta także skropionymi mlekiem.
Rozłożyć na całej powierzchni małe kawałeczki masła i wstawić do gorącego piekarnika.
Szarlotka jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu.
Ciasto pokrajać na grubość kromki, skropić je mlekiem wymieszanym z surowym jajkiem.
Ułożyć połowę ciasta w prodiżu, zakrywając nim szczelnie dno.
Na ciasto rozsypać pokrajane w cienkie plasterki jabłka, oprószyć je cynamonem.
Wyrównać grubość warstwy jabłek, przykryć pozostałymi kromkami ciasta także skropionymi mlekiem.
Rozłożyć na całej powierzchni małe kawałeczki masła i wstawić do gorącego piekarnika.
Szarlotka jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu.