szarlotta-szarlotka

szarlotta-szarlotka

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Szarlotka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

...przepyszna...szarlotka...z...kremem...

Szarlotka z kremem

Składniki:

Szarlotka z kremem

 

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 80 dag jabłek (antonówka, szara reneta)
  • kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kremem
Margarynę na pół godziny przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki. Mąkę wsypać do miski, z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszać. Margarynę posiekać i włożyć do miski, dodać śmietanę. Jajka: oddzielić białka od żółtka. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do powstania piany i dodać do pozostałych produktów. Szybko zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalki, resztę rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, masę jabłkową wyłożyć na ciasto. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek ze szklanką cukru, dodać proszek budyniowy. Wymieszać i wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta wyjąć z zamrażalki i zetrzeć na tarce, posypując po pianie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ok 1 godz.