niki_ala

niki_ala

Kucharz
[Przepisów: 14]

Szarlotka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto, które długo może stać.

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

Szarlotka z kruszonką

 

  • 250 g margaryny np. Palma lub Kasia
  • 1/2 kg mąki
  • 350 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml śmietany np 18%
  • 1 kg jabłek
  • 3 żółtka
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką
Jabłka obierz, pokrój w kostkę i upraż z 1/2 szklanki cukru. Mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną wymieszaj mikserem, dodaj resztę cukru, żółtka i śmietanę. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę, resztą wylep spód i boki tortownicy. Na cieście ułóż uprażone jabłka i posyp resztą pokruszonego w rękach ciasta. Piec w 180 st. C. ok 50 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego