luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Szarlotka z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosta ale niesamowicie smaczna szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką i kisielem cytrynowym.

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

Szarlotka z kruszonką

 

  • 4 szkl mąki
  • pół kostki margaryny
  • pół kostki smalcu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką
Z 3 szkl mąki i reszty składników zagnieść ciasto, rozdzielić na pół, Jedną połowę rozwałkować i cienko wyłożyć formę ok 20x30 cm i podpiec w temp ok 200 st na złoty kolor, ok 15 min, resztę ciasta w wymieszać z pozostałą szklanką mąki i rozkruszyć dodając ok pół łyżeczki cynamonu. Jabłka obrać pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i kisielem. Na podpieczone ciasto równomiernie rozłożyć jabłka i przykryć kruszonką. Piec ok 35 min w temp 200 st