Sposób przygotowania:
Szarlotka z migdałami
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, dodać szczyptę soli oraz pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Całość posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Dodać roztrzepane jajko, ekstrakt waniliowy i szybko zagnieść ciasto.
Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem. Jabłka umyć, obrać, oczyść z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki lub kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, dolać 2-3 łyżki wody i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Od czasu do czasu mieszać, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły.
Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, garnek zdjąć z ognia i odstawić, aby lekko przestygły. Do lekko przestudzonych jabłek wsypać budyń, cukier i wymieszać.
Jabłka przełożyć do tortownicy, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 50 minut.
Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko przypiekać przykryć je arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem. Jabłka umyć, obrać, oczyść z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki lub kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, dolać 2-3 łyżki wody i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Od czasu do czasu mieszać, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły.
Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, garnek zdjąć z ognia i odstawić, aby lekko przestygły. Do lekko przestudzonych jabłek wsypać budyń, cukier i wymieszać.
Jabłka przełożyć do tortownicy, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 50 minut.
Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko przypiekać przykryć je arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.