anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Szarlotka z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo gruba warstwa jabłek na bardzo cieniutkim cieście, a na wierzchu przepyszna chrupiąca warstwa migdałów i cukru trzcinowego. Całość wyjątkowo smaczna, na wyjątkowe okazje.

Szarlotka z migdałami

Składniki:

Szarlotka z migdałami

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka - 300 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • masło -150 g
  • jajko - 1 szt.
  • sól - szczypta
  • ekstrakt waniliowy -1 łyżeczka

 

  • NADZIENIE:
  • jabłka - 1,5 kg
  • cukier - ½ szk.
  • budyń śmietankowy bez cukru – 1 opakowanie

 

  • PONADTO:
  • płatki migdałowe - 100 g
  • cukier trzcinowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Szarlotka z migdałami
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, dodać szczyptę soli oraz pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Całość posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Dodać roztrzepane jajko, ekstrakt waniliowy i szybko zagnieść ciasto.

Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto nakłuć widelcem. Jabłka umyć, obrać, oczyść z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki lub kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, dolać 2-3 łyżki wody i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Od czasu do czasu mieszać, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły.

Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, garnek zdjąć z ognia i odstawić, aby lekko przestygły. Do lekko przestudzonych jabłek wsypać budyń, cukier i wymieszać.

Jabłka przełożyć do tortownicy, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 50 minut.

Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko przypiekać przykryć je arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.  

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Tagi:

szarlotka