Sposób przygotowania:
Winna szarlotka z polewą
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, zimne masło i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę 26 cm natrzeć masłem i wyłożyć rozwałkowane ciasto, tak aby brzegi ciasta były podniesione.Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę (u mnie dość spora kostka). Dodać sok z cytryny, cukier, masło i rodzynki i dusić na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać budyń, który dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Polewa: Masło, cukier, miód, mleko i płatki migdałów zagotować i gorące wylać na masę jabłkową. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35-40 minut.