Sposób przygotowania:
Szarlotka z migdałami i rodzynkami
Z mąki pszennej, masła( 1,2 kostki), cukru( 0,75 szklanki) i całego jajka przygotować kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Jabłka obrać, pokroić. W garnku przygotować karmel z cukru, dolać do niego około 75 ml wrzątku ciągle mieszając. Należy uważać, żeby cukier się nie zbrylił( nie może zrobić się twardy). Gdy syrop będzie gotowy dodać do niego jabłka i poddusić. Gdy jabłka będą miękkie dodać cynamon, rodzynki i płatki migdałowe. Jabłka odstawić do przestudzenia( jeśli jabłka są zbyt wilgotne można dodać do nich np. bułkę tartą, żeby je zagęścić). W tym czasie przygotować kruszonkę z 1 szklani mąki, 1 szklanki cukru i 12,5 dag masła lub margaryny. Kruszonkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy, dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć kruszonkę wyjętą z zamrażalnika. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.
Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy, dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć kruszonkę wyjętą z zamrażalnika. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.