Sposób przygotowania:
Szarlotka z rodzynkami i migdałami
Ciasto: Mąki wymieszać,dodać proszek do pieczenia,żółtko i całe jajko oraz cukier i miód oraz startą skórkę z cytryny zagnieść z masłem lub margaryną,owinąć w folię włożyć na pół godziny do lodówki. Masa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej,przełożyć do rondla podlać sokiem z cytryny lub wsypać kwasek zamieszać,dodać miód,rodzynki,cynamon,cukry,gotować całość na wolnym ogniu około 6 minut.Wystudzić. Migdały zmielić .Białko jaja ubić na sztywną pianę wymieszać z migdałami,dodać do masy z jabłkami delikatnie wymieszać. Wyłożoną pergaminem formę do pieczenia wylepić większą połową ciasta nakłuć gęsto widelcem rozprowadzić masę wygładzić łyżką z reszty ciasta zrobić ruloniki-spłaszczyć i ułożyć na wierzchu.Piec 45 minut w temp 180*c.Po wystudzeniu oprószyć pudrem. Smacznego!