2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szarlotka z rodzynkami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Teraz zaczyna się taki czas kiedy szarlotka smakuje obłędnie,ten nie jest zwyczajny,wzbogaciłam go o rodzynki i migdały,zapraszam na słodką ucztę:)

Szarlotka z rodzynkami i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z rodzynkami i migdałami

 

  • Ciasto na blaszkę 24/28 cm

 

  • Ciasto:
  • 15 dag mąki tortowej
  • 15 dag mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny

 

  • Masa:
  • 1 kg winnych jabłek-po obraniu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 1 białko
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rodzynkami i migdałami
Ciasto: Mąki wymieszać,dodać proszek do pieczenia,żółtko i całe jajko oraz cukier i miód oraz startą skórkę z cytryny zagnieść z masłem lub margaryną,owinąć w folię włożyć na pół godziny do lodówki. Masa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej,przełożyć do rondla podlać sokiem z cytryny lub wsypać kwasek zamieszać,dodać miód,rodzynki,cynamon,cukry,gotować całość na wolnym ogniu około 6 minut.Wystudzić. Migdały zmielić .Białko jaja ubić na sztywną pianę wymieszać z migdałami,dodać do masy z jabłkami delikatnie wymieszać. Wyłożoną pergaminem formę do pieczenia wylepić większą połową ciasta nakłuć gęsto widelcem rozprowadzić masę wygładzić łyżką z reszty ciasta zrobić ruloniki-spłaszczyć i ułożyć na wierzchu.Piec 45 minut w temp 180*c.Po wystudzeniu oprószyć pudrem. Smacznego!
Szarlotka z rodzynkami i migdałami
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Szarlotka z rodzynkami i migdałami
białko ubijamy na pianę łączymy z migdałami mielonymi
Szarlotka z rodzynkami i migdałami
ciastem wylepiamy formę wykładamy masę jabłeczną
Szarlotka z rodzynkami i migdałami
resztą ciasta wylepiamy wierzch pieczemy zimne posypujemy pudrem