Sposób przygotowania:
Szarlotka z rodzynkami
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, kolejno masło, posiekać. Utarte jajka oraz żółtko z cukrem i śmietaną dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min. Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kolejno dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone rodzynki, Przełożyć do garnka i mieszając smażyć przez kilka minut. Blachę (dużą) wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Rozwałkować jedną część ciasta, podnieść brzegi do góry. Posypać bułką tartą i nałożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą połowę i nałożyć na jabłka, nakłuwając widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 50 min.na złoty kolor. Polewę przygotować rozpuszczając masło, mleko, cukier i kakao. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Upieczoną szarlotkę polać polewą i posypać płatkami migdałów.