Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Szarlotka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto to pochodzi z "Biblioteczki poradnika domowego", jest to jedna z moich ulubionych szarlotek.

Szarlotka z rodzynkami

Składniki:

Szarlotka z rodzynkami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rodzynkami
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, kolejno masło, posiekać. Utarte jajka oraz żółtko z cukrem i śmietaną dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min. Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kolejno dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone rodzynki, Przełożyć do garnka i mieszając smażyć przez kilka minut. Blachę (dużą) wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Rozwałkować jedną część ciasta, podnieść brzegi do góry. Posypać bułką tartą i nałożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą połowę i nałożyć na jabłka, nakłuwając widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 50 min.na złoty kolor. Polewę przygotować rozpuszczając masło, mleko, cukier i kakao. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Upieczoną szarlotkę polać polewą i posypać płatkami migdałów.