Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianką
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło, posiekać. Kolejno dodać ubite na puszystą masę żółtka z cukrem oraz kilka kropel aromatu. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny. Dodać wodę i skórkę pomarańczową i pod przykryciem dusić kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wsypać cukier i jeszcze chwilę dusić do rozpuszczenia. Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną pianę, na końcu dodać budyń, delikatnie mieszając. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować i rozłożyć większą część ciasta, nakłuwając widelcem. Kolejno wyłożyć jabłka oraz śliwki. (Można użyć świeżych). Na masę jabłkową wyłożyć bezę, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C, przez ok.40 min.