Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Szarlotka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to kruche ciasto, a smak winnych jabłek przełamany jest słodkimi śliwkami oraz słodką pianką bezą.

Szarlotka z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pianką

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku waniliowego

 

  • Ciasto bezowe:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1-1,5 kg jabłek (najlepiej winnych)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • śliwki z przetworów ( zasypywane cukrem)

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło, posiekać. Kolejno dodać ubite na puszystą masę żółtka z cukrem oraz kilka kropel aromatu. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny. Dodać wodę i skórkę pomarańczową i pod przykryciem dusić kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wsypać cukier i jeszcze chwilę dusić do rozpuszczenia. Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną pianę, na końcu dodać budyń, delikatnie mieszając. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować i rozłożyć większą część ciasta, nakłuwając widelcem. Kolejno wyłożyć jabłka oraz śliwki. (Można użyć świeżych). Na masę jabłkową wyłożyć bezę, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C, przez ok.40 min.
Szarlotka z pianką
Etap 1 Z podanych składników zagnieść ciasto.
Szarlotka z pianką
Etap 2 Na rozłożone ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Szarlotka z pianką
Etap 3 Między jabłka powkładać kilka śliwek.
Szarlotka z pianką
Etap 4 Wylać bezę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.