Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianką budyniową
Ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski dodać margarynę i pozostałe składniki ,szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie porcje.
Nadzienie: Jabłka oskrobać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,
przełożyć do rondelka ,wsypać cukier podlać trzema łyżkami wody i uprażyć aż powstanie soczysty mus.
Pianka: Białka ubić mikserem na sztywno dodać cukier puder wsypać budyń i chwilę miksować ,masa powinna być sztywna.
Przełożenie: Jedną porcję ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej pergaminem ,oprószyć ciasto przyprawą do jabłecznika,na ciasto wyłożyć jabłuszka a następnie piankę budyniową rozwałkować resztę ciasta i ułożyć na wierzchu.
Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 45-50* aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć wystudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Z filiżanką kawy smakuje wybornie.......
Nadzienie: Jabłka oskrobać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,
przełożyć do rondelka ,wsypać cukier podlać trzema łyżkami wody i uprażyć aż powstanie soczysty mus.
Pianka: Białka ubić mikserem na sztywno dodać cukier puder wsypać budyń i chwilę miksować ,masa powinna być sztywna.
Przełożenie: Jedną porcję ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej pergaminem ,oprószyć ciasto przyprawą do jabłecznika,na ciasto wyłożyć jabłuszka a następnie piankę budyniową rozwałkować resztę ciasta i ułożyć na wierzchu.
Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 45-50* aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć wystudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Z filiżanką kawy smakuje wybornie.......
edytaha
2milutka
Każda pora jest dobra:)
monikaT83
2milutka
Dziękuje Moniczko:)