2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szarlotka z pianką budyniową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Każda po­ra dnia jest porą dobrą na szarlotkę......

Szarlotka z pianką budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pianką budyniową

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek winnych
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika Kotanyi

 

  • Pianka :
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 duży budyń waniliowy (na 700 ml mleka)

 

  • Do dekoracji:
  • Cukier puder z młynka

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką budyniową
Ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski dodać margarynę i pozostałe składniki ,szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie porcje.



Nadzienie: Jabłka oskrobać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,

przełożyć do rondelka ,wsypać cukier podlać trzema łyżkami wody i uprażyć aż powstanie soczysty mus.



Pianka: Białka ubić mikserem na sztywno dodać cukier puder wsypać budyń i chwilę miksować ,masa powinna być sztywna.



Przełożenie: Jedną porcję ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej pergaminem ,oprószyć ciasto przyprawą do jabłecznika,na ciasto wyłożyć jabłuszka a następnie piankę budyniową rozwałkować resztę ciasta i ułożyć na wierzchu.

Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 45-50* aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć wystudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem z młynka.



Z filiżanką kawy smakuje wybornie.......
Szarlotka z pianką budyniową
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche do szarlotki
Szarlotka z pianką budyniową
wyrobione ciasto dzielimy na dwie części jedną wałkujemy na spód
Szarlotka z pianką budyniową
oprószamy przyprawą wykładamy mus jabłkowy
Szarlotka z pianką budyniową
na koniec wykładamy piankę i przykrywamy drugą porcją ciasta i pieczemy