Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianką wg Mychy
Ciasto: W misce mieszam mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiam na gładkie ciasto. 1/3 ciasta owijam folią i wkładam do zamrażarki. Resztę ciasta wałkuję i kładę w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto oprószam szczyptą bułki tartej i wykładam na to przygotowane jabłka - obrane i pokrojone w ósemki lub w cienkie plasterki. Piana: Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypuję do piany cukier i kisiel w proszku. Sztywną pianę wykładam na pokrojone jabłka. Zamrożone ciasto ścieram na tarce na dużych oczkach na pianę. Ciasto wstawiam do piekarnik nagrzanego do 180*C i piekę około 1 godziny.