alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szarlotka na kruchym spodzie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością jabłek otulonych kruchym ciastem. Doskonałe jesienne ciasto!

Szarlotka na kruchym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym spodzie

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym spodzie
Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach.Powinna powstać ala kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st. Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Jeśli jabłka puszczą sok odlać. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym spodzie
schłodzone ciasto podzielić na trzy części
Szarlotka na kruchym spodzie
podpiec spód ostudzić i oblebić ciastem boki
Szarlotka na kruchym spodzie
na ciasto wyłożyć jabłka i wyrównać powierzchnię
Szarlotka na kruchym spodzie
na jabłka rozkruszyć kakaowe ciasto i upiec