IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Szarlotka dla dwojga

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wersja szarlotki z bitą śmietaną i czekoladą dla dwojga, czyli tradycyjnie lecz w wersji mini, jednym słowem "małe jest piękne" i pyszne :))

Szarlotka dla dwojga

Składniki:

Szarlotka dla dwojga

 

  • 1 szt jajko
  • mąka 50 g
  • 30 g cukier
  • 2 szt jabłka
  • 1 szt pomarańcza
  • cukier do jabłek do smaku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta ziaren wanilii
  • 2 listki żelatyny ( ok. 4g)
  • 100 ml śmietanka 36%
  • cukier puder do śmietanki do smaku ( np. 1 łyżka)
  • czekolada gorzka starta na tartce o duzych oczkach do posypania wierzchu

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka dla dwojga
Jako pierwszy robimy spód biszkoptowy - odzielamy białko od zółtka, białko wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno,dodać cukier (30 g)i kontynuować ubijanie jeszcze 5 minut, po tym czasie wbić żółtko, ubijać jeszcze chwile, a następnie odłożyć mikser, dodać mąke przesianą przez sito i wymieszać delikatnym ruchem łyżką drewnianą. Plaską formę posmarować masłem i obsypać mąką lub użyć papieru do pieczenia, rozsmarować na niej ciasto biszkoptowe na grubość 1-2 cm i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostudzic biszkopt i za pomocą pierscienia cukierniczego ( srednica ok. 15-16 cm) wykroić krążek, czyli nasz spód. Obrane jabłka zetrzeć na tartce o grubych oczkach,a następnie usmażyć je do miekkości wraz z cynamonem,wanilią, cukrem do smaku i sokiem z pomarańczy. Listek żelatyny namoczyc w wodzie na kilka minut,a gdy jabłka są juz gotowe,wyłączyc źródło ciepła i dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Używając pierscienia cukierniczego lub obręczy, na biszkopt wyłożyć warstwę jabłek i pozostawić tak do wystudzenia. Kiedy jabłka są juz zimne, ubić śmietankę na sztywno z odrobiną cukru pudru, listek żelatyny namoczyć w wodzie, a po kilku minutach wyjąć go i lekko podgrzać do rozpuszczenia się z odrobiną śmietanki i dodać żelatynę do ubitej śmietanki cały czas mieszając. Tak przygotowaną bitą śmietanę z żelatyną wykładamy na warstwę jabłek i odstawiamy w zimne miejsce na 1h, po tym czasie posypać wierzch startą czekoladą i podawać. Smacznego!