Sposób przygotowania:
Szarlotka dla dwojga
Jako pierwszy robimy spód biszkoptowy - odzielamy białko od zółtka, białko wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno,dodać cukier (30 g)i kontynuować ubijanie jeszcze 5 minut, po tym czasie wbić żółtko, ubijać jeszcze chwile, a następnie odłożyć mikser, dodać mąke przesianą przez sito i wymieszać delikatnym ruchem łyżką drewnianą. Plaską formę posmarować masłem i obsypać mąką lub użyć papieru do pieczenia, rozsmarować na niej ciasto biszkoptowe na grubość 1-2 cm i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostudzic biszkopt i za pomocą pierscienia cukierniczego ( srednica ok. 15-16 cm) wykroić krążek, czyli nasz spód. Obrane jabłka zetrzeć na tartce o grubych oczkach,a następnie usmażyć je do miekkości wraz z cynamonem,wanilią, cukrem do smaku i sokiem z pomarańczy. Listek żelatyny namoczyc w wodzie na kilka minut,a gdy jabłka są juz gotowe,wyłączyc źródło ciepła i dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Używając pierscienia cukierniczego lub obręczy, na biszkopt wyłożyć warstwę jabłek i pozostawić tak do wystudzenia. Kiedy jabłka są juz zimne, ubić śmietankę na sztywno z odrobiną cukru pudru, listek żelatyny namoczyć w wodzie, a po kilku minutach wyjąć go i lekko podgrzać do rozpuszczenia się z odrobiną śmietanki i dodać żelatynę do ubitej śmietanki cały czas mieszając. Tak przygotowaną bitą śmietanę z żelatyną wykładamy na warstwę jabłek i odstawiamy w zimne miejsce na 1h, po tym czasie posypać wierzch startą czekoladą i podawać. Smacznego!