mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłka w fartuszkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jabłka w fartuszkach to nic innego jak jabłka faszerowane konfiturą lub słodką mieszanką (w skład której wchodzi miód, rodzynki i orzechy).

Jabłka w fartuszkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w fartuszkach

 

  • 8 niewielkich jabłek (każde o wadze do 120 g)

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w fartuszkach
Kruche ciasto: Schłodzoną margarynę siekam nożem z przesianą mąką, zagniatam szybko z jajkiem, żółtkiem, śmietaną, cukrem pudrem i szczyptą soli na kruche ciasto. Z ciasta lepię kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 godziny. Jabłka obieram, ścinam wierzchy na 1/3 wysokości jabłka, wydrążam gniazda nasienne za pomocą łyżeczki. Miseczki jabłkowe wypełniam konfiturą różaną lub mieszanką przygotowaną z rodzynek, posiekanych orzechów i miodu. Nadziane jabłka przykrywam ściętymi wierzchami. Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze części, cienko każdą wałkuję (nieco grubiej niż ciasto na pierogi) i oblepiam nim jabłka. Nadmiar ciasta odkrawam, a na górze przylepiam ogonek. Z reszty ciasta wycinam listki, które przymocowuję do jabłek. Układam jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiam do nagrzanego do 220*C piekarnika i piekę ok. 3 minuty. Następnie zmniejszam temp. do 200*C i piekę jeszcze 20 minut aż ciasto będzie zarumienione. Podaję na ciepło lub na zimno.
Jabłka w fartuszkach
W misce wyrabiam wszystkie składniki na kruche ciasto
Jabłka w fartuszkach
Jabłka obieram, ścinam wierzchy i wydrążam na 1/3 wysokości jabłka
Jabłka w fartuszkach
Wydrążone jabłka napełniam słodkim farszem
Jabłka w fartuszkach
Jabłka oblepiam rozwałkowanym ciastem, wstawiam do naczynia