Sposób przygotowania:
Jabłka w fartuszkach
Kruche ciasto: Schłodzoną margarynę siekam nożem z przesianą mąką, zagniatam szybko z jajkiem, żółtkiem, śmietaną, cukrem pudrem i szczyptą soli na kruche ciasto. Z ciasta lepię kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 godziny. Jabłka obieram, ścinam wierzchy na 1/3 wysokości jabłka, wydrążam gniazda nasienne za pomocą łyżeczki. Miseczki jabłkowe wypełniam konfiturą różaną lub mieszanką przygotowaną z rodzynek, posiekanych orzechów i miodu. Nadziane jabłka przykrywam ściętymi wierzchami. Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze części, cienko każdą wałkuję (nieco grubiej niż ciasto na pierogi) i oblepiam nim jabłka. Nadmiar ciasta odkrawam, a na górze przylepiam ogonek. Z reszty ciasta wycinam listki, które przymocowuję do jabłek. Układam jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiam do nagrzanego do 220*C piekarnika i piekę ok. 3 minuty. Następnie zmniejszam temp. do 200*C i piekę jeszcze 20 minut aż ciasto będzie zarumienione. Podaję na ciepło lub na zimno.