Sposób przygotowania:
Orkiszowa szarlotka z makową beząCiasto:

Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą.
Masa jabłkowa:

Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką.
Beza:

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy mak.
ETAP 4:

Pianę wykładamy na jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i kruszymy na bezę.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45 minut-do zrumienienia.