pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Szarlotka z powidłami śliwkowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszna szarlotka z powidłami, które nadają jej niesamowitego charakteru. I te chrupiące orzechy...

Szarlotka z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Szarlotka z powidłami śliwkowymi

 

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 2 kg jabłek - pokrojonych i podsmażonych
  • 1-2 słoiczki powideł śliwkowych
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Szarlotka z powidłami śliwkowymi
Z 5 żółtek, 0,5 szklanki cukru, mąki, proszku do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto. Dzielimy na 3 części, 2 mrozimy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. NIE zamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na to wykładamy powidła i orzechy. Na to wykładamy kolejną część ciasta, którą przykrywamy jabłkami posypanymi cynamonem. jabłka przykrywamy białkową pianą, na która kruszymy ostatnią część ciasta. Pieczemy 45-50 minut w 150st.