Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Szarlotka z prażonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mam dla was pyszną szarlotkę z prażonymi jabłkami. Jabłka są kawałkach więc możemy je poczuć. Ciasto nie jest za słodkie. Idealne na leniwe popołudnie z kubkiem kawy.

Szarlotka z prażonymi jabłkami

Składniki:

Szarlotka z prażonymi jabłkami

na ciasto kruche

na masę jabłkową

  • 1,5 kg kwaskowych jabłek
  • 100 g cukru
  • 50 g galaretki cytrynowej
  • 10 g cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka z prażonymi jabłkami
Ciasto kruche:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Większą połowę ciasta wałkujemy. Wylepiamy dno i boki formy.

Prażone jabłka:

Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na ósemki. Obsmażamy w garnku z cukrem do lekkiego zmięknięcia. Dodajemy cynamon i galaretkę. Delikatnie mieszamy. Studzimy.

Wystudzone jabłka układamy w środku formy do pieczenia. Z pozostałego ciasta ścieramy kruszonkę. ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.

Studzimy.