Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i kurczakiem
Kurczaka najlepiej pokroić na nieduże kawałki i zamarynować dzień wcześniej w soli, pieprzu, papryce wędzonej, curry, lubczyku, majonezie, musztardzie i sosie sojowym.
Następnie masło pokroić na drobniejsze kawałki, zagnieść razem z mąką, żółtkiem, śmietaną i solą. Uformować płaski placek jednolitej grubości, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
W międzyczasie na patelni rozpuścić odrobinę masła klarowanego, dodać mrożony szpinak i przykryć. Delikatnie podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz (opcjonalnie czosnek). Zdjąć ze źródła ciepła, a gdy ostygnie dodać mozzarellę i dokładnie wymieszać.
Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować na szerokość większą niż forma do tarty, tak przygotowane ciasto rozłożyć w formie, ułożyć w każdym zagłębieniu, a nadmiar usunąć. Ciasto ponakłuwać i piec w temp. 190 st. C przez ok. 15 minut.
Upieczone ciasto, wyjąć z piekarnika, nałożyć na nie szpinak z serem żółtym, na to rozłożyć pieczarki i kurczaka, posolić.
Piec całość w temp. 190-200 st. przez ok. 25 minut.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Następnie masło pokroić na drobniejsze kawałki, zagnieść razem z mąką, żółtkiem, śmietaną i solą. Uformować płaski placek jednolitej grubości, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
W międzyczasie na patelni rozpuścić odrobinę masła klarowanego, dodać mrożony szpinak i przykryć. Delikatnie podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz (opcjonalnie czosnek). Zdjąć ze źródła ciepła, a gdy ostygnie dodać mozzarellę i dokładnie wymieszać.
Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować na szerokość większą niż forma do tarty, tak przygotowane ciasto rozłożyć w formie, ułożyć w każdym zagłębieniu, a nadmiar usunąć. Ciasto ponakłuwać i piec w temp. 190 st. C przez ok. 15 minut.
Upieczone ciasto, wyjąć z piekarnika, nałożyć na nie szpinak z serem żółtym, na to rozłożyć pieczarki i kurczaka, posolić.
Piec całość w temp. 190-200 st. przez ok. 25 minut.
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.