kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na tartę. Przygotowana z młodą kapustą i serem sałatkowym oraz wędzonym boczkiem smakuje pysznie. Polecam na obiad lub kolację.

Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem

Składnik na ciasto :

  • 3/4 szkl mąki orkiszowej
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • foremka do tarty o śr.20 cm

Składniki na farsz :

  • 40 dag młodej kapusty
  • duża szczypta soli - do kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g sera sałatkowego
  • 1 jako
  • 1 łyżka przyprawy do sałatek
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • mały pomidorek
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy. Foremkę wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki.

Kapustę szatkujemy na drobno i posypujemy solą, wygniatamy aż puści sok i odstawiamy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Boczek również kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone składniki przez 5 minut. Dokładamy odciśniętą z soku kapustę i smażymy razem kolejne 5 minut. Odstawiamy i studzimy.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy foremkę z ciastem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Do farszu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Gotową masę wkładamy do podopiecznej tarty i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem dekorujemy pokrojonym pomidorem i pietruszką.
Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy.
Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i boczek.
Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i smażymy.
Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
Wylepiamy foremkę ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Orkiszowa tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
Składniki na farsz dokładnie mieszamy.