Sposób przygotowania:
Szarlotko-makowiecPrzygotujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko i masło. Masło siekamy nożem. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno blachy wysmarowanej masłem.
Przygotujemy warstwę makową.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je ostrożnie do masy makowej. Dodajemy kaszę mannę. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Masę makową wykładamy na kruche ciasto.
ETAP 3:
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce i grubych oczkach i wykładamy na warstwę makową.
Przygotowujemy kruszonkę.
Przesianą mąkę łączymy z cukrem i masłem pokrojonym w kostkę. Zagniatamy, nadają ciastu konsystencję grudek. Kruszonkę wykładamy na jabłka. Ciasto pieczemy w 175 st. C przez ok. 45 minut. Ostudzone ciasto przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.