Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Szarlotko-makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dwa klasyczne i lubiane praktycznie przez wszystkich ciasta połączone w jedno. Ciasto jest pyszne i naprawdę proste.

Szarlotko-makowiec

Składniki:

Szarlotko-makowiec

Na kruchy spód:

Warstwa makowa:

  • 1 puszka masy makowej
  • 4 białka
  • 4 łyżki kaszy manny

Warstwa jabłkowa:

Kruszonka:

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotko-makowiec

Przygotujemy kruche ciasto.

Szarlotko-makowiec
Kruche ciasto wykładamy na dno natłuszczonej blachy

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko i masło. Masło siekamy nożem. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno blachy wysmarowanej masłem.

Przygotujemy warstwę makową.

Szarlotko-makowiec
Na kruche ciasto wykładamy masę makową...

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je ostrożnie do masy makowej. Dodajemy kaszę mannę. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Masę makową wykładamy na kruche ciasto.

ETAP 3:

Szarlotko-makowiec
a na nią jabłka starte na tarce i dużych oczkach

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce i grubych oczkach i wykładamy na warstwę makową.

Przygotowujemy kruszonkę.

Szarlotko-makowiec
Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy ok. 45 minut.

Przesianą mąkę łączymy z cukrem i masłem pokrojonym w kostkę. Zagniatamy, nadają ciastu konsystencję grudek. Kruszonkę wykładamy na jabłka. Ciasto pieczemy w 175 st. C przez ok. 45 minut. Ostudzone ciasto przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.