Sposób przygotowania:
Szaszłyczki drobiowe z ananasem
Mięso umyte i osuszone pokroić w kostkę ( ja zrobiłam po 3 szaszłyczki na osobę czyli potrzebowałam 18 małych kawałków mięsa ) . Przygotować marynatę mieszając połowę oleju z przyprawami . Natrzeć mięso i zostawić na 30 minut . W tym czasie odciąć ,,kitę" z ananasa . Obrać go ze skórki . Przeciąć na pół i usunąć zdrewniały rdzeń . Ukroić 5 grubszych plastrów ( resztę ananasa zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - drobne kawałki można użyć na koktajl , większe dodać do sałatki lub innego dania nawet następnego dnia - albo po prostu zjeść).Plastry ucięte z ananasa pokroić na kawałki ( każdy na 4 - potrzebne jest 18 kawałków). Mięso i ananas włożyć do jednej miski i wymieszać tak by ananas pokrył się marynatą od mięsa . Na wykałaczki nabijać kawałek ananasa -2 kawałki mięsa - kawałek ananasa . Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ułożyć na gorący szaszłyczki i obsmażać aż mięso sie zrumieni .Przewracać ( najwygodniej 2 widelcami ) by zrumieniły sie ze wszystkich stron . Przykryć patelnię i dusić kilka minut ( ananas puści sok ) . Podawać z ryżem gotowanym na bulionie i duszonym z masłem .