zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Szaszłyk na grzybku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

szaszłyk z suszonymi grzybkami..........

Szaszłyk na grzybku

Składniki:

Szaszłyk na grzybku

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 cebul
  • 1,5 szk suszonych grzybków leśnych
  • 100 ml białego wina ( ja użyłam carlo rossi )
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka przyprawy do szaszłyków z grilla
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 300 ml wody

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyk na grzybku
Grzybki namoczyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry ( 1 cebula na 1 szaszłyk ) Pokrojone mięso wrzucić do miski, dodać wszystkie przyprawy i odstawić na około 40-50 minut. Po tym czasie na patyczki do szaszłyków nadziewać mięso na przemian z cebulą. Na patelni rozgrzać olej, szaszłyki obtoczyć w mące, kłaść je na tłuszcz i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Gdy szaszłyki są podsmażone na wierzch wyłożyć grzyby, leciutko posolić i podlać wodą. Przykryć wszystko pokrywką i dusić do miękkości w miarę potrzeby podlewając wodą około 40 - 45 minut.