Sposób przygotowania:
Szaszłyki 14
Mięso pokroić w grubszą kostkę. Obficie obsypać czubrycą i czosnkiem. Wymieszać. Skropić oliwą i sosem sojowym, przemieszać, przykryć i odstawić na minimum 1 godzinę. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: cebule pokroić na ćwiartki i rozdzielić listki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić boczek tak, by można było go nadziewać na patyczki. Poszczególne składniki nadziewać przemiennie na patyczki szaszłykowe (wcześniej namoczone w wodzie), skropić pozostałą zalewą z mięsa. Ułożyć na grillu i piec przez 20 minut, obracając od czasu do czasu. (W piekarniku, piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.) Podawać z pieczywem czosnkowym.