LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Szaszłyki 14

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Super obiad - inny niż zawsze.

Szaszłyki 14 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki 14

 

  • schab ok. 40 dag
  • śliwki czerwone 15
  • cebula 1,5
  • boczek wędzony ok. 12 plastrów
  • papryka czerwona 1
  • czubryca czerwona 3-4 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • oliwa 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki 14
Mięso pokroić w grubszą kostkę. Obficie obsypać czubrycą i czosnkiem. Wymieszać. Skropić oliwą i sosem sojowym, przemieszać, przykryć i odstawić na minimum 1 godzinę. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: cebule pokroić na ćwiartki i rozdzielić listki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić boczek tak, by można było go nadziewać na patyczki. Poszczególne składniki nadziewać przemiennie na patyczki szaszłykowe (wcześniej namoczone w wodzie), skropić pozostałą zalewą z mięsa. Ułożyć na grillu i piec przez 20 minut, obracając od czasu do czasu. (W piekarniku, piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.) Podawać z pieczywem czosnkowym.
Szaszłyki 14
Przygotowanie papryki i cebuli do szaszłyków.
Szaszłyki 14
Przygotowanie śliwek czerwonych do szaszłyków.
Szaszłyki 14
Przygotowanie boczku wędzonego do szaszłyków.
Szaszłyki 14
Nadzianie składników na patyczki szaszłykowe.