ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Szaszłyki drobiowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, apetyczne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami, pieczone w piekarniku są pyszną potrawą nie tylko na obiad.

Szaszłyki drobiowe z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki drobiowe z warzywami

 

  • pierś kurczaka podwójna 1 porcja duża,
  • olej rzepakowy 1 szklanka,
  • przyprawa do grilla karkówka 1 opakowanie,
  • pieczarki 12 sztuk,
  • papryka 2 sztuki,
  • boczek wędzony 35 dag,
  • cukinia 1 sztuka większa,
  • cebula 5 sztuk mniejsze

 

 

  • ogórki zielone 2 sztuki większe,
  • jogurt gęsty 400 ml,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe z warzywami

ETAP 1:

Szaszłyki drobiowe z warzywami
Warzywa możemy dodać jakie się lubi i jakie mamy.

Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę 2,5 cm, olej wymieszać z przyprawą karkówka grill, włożyć kostki piersi i dobrze wymieszać, do lodówki na 2-3 godziny.

W tym czasie przygotować pieczarki, cebule, papryki, cukinię, pokroić na kawałki, talarki.

ETAP 2:

Szaszłyki drobiowe z warzywami
Blacha duża z wyposażenia piekarnika.

Na patyczki nadziewać na przemian mięsko, warzywa, układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować szaszłyki mocno resztą marynaty.

ETAP 3:

Szaszłyki drobiowe z warzywami
Termoobieg odparuje wodę i przypiecze szaszłyki.

Piekarnik nagrzany na 220 C opcja grill góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, szaszłyki obrócić dołem do góry i jeszcze piec około 10 minut na termoobiegu w 160 C.

ETAP 4:

Szaszłyki drobiowe z warzywami

Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem, dodać jogurt, posiekany koperek i wymieszać, ugotować ryż w osolonej wodzie na sypko.