jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szaszłyki gulaszowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szaszłyki gulaszowe to sposób na przyrządzenie gulaszu w trochę innej formie.

Szaszłyki gulaszowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki gulaszowe.

 

  • 1 kg wołowiny gulaszowej ( w kostkach)
  • 25 dag boczku
  • 2 średnie papryki czerwone
  • sól do smaku
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki gulaszowe.

Boczek i oczyszczone z gniazd nasiennych i jasnych części papryki kroimy w paski, a następnie kwadraciki zbliżone do wielkości kostki gulaszowej. Nabijamy na patyczki kostki wołowiny i kwadraciki boczku i papryki naprzemiennie. Smażymy szaszłyki na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle z olejem, dodajemy posiekaną cebulę, posypujemy przyprawami, a po chwili podlewamy wszystko winem. Gdy alkohol odparuje, dusimy podlewając wodą lub bulionem do chwili, aż mięso będzie miękkie a cebula się rozgotuje i zagęści sos.

Szaszłyki gulaszowe.
Do mięsa gulaszowego dodajemy boczek i paprykę pokrojoną w kwadraciki.
Szaszłyki gulaszowe.
Szaszłyki po obsmażeniu dusimy podlewając najpierw winem , a póżniej wodą lub bulionem.