Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i lekkie danie z grilla - szaszłyki z piersią z indyka, cukinią, papryką, cebulą, ananasem i odrobiną boczku.

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem

 

  • 1 duża podwójna pierś z indyka
  • kilka plastrów boczku
  • kilka plastrów świeżego ananasa
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • oliwa
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z grilla

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem

ETAP 1:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem
Cukinię kroimy w półplasterki, przyprawiamy solą i oregano

Cukinię myjemy, kroimy w niezbyt cienkie półplasterki, oprószamy solą i oregano.

ETAP 2:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem
Paprykę żółtą i czerwoną kroimy na kawałki

Papryki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy jak na zdjęciu.

ETAP 3:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem
Ananasa obieramy, kroimy w plastry, a plastry w kostkę

Ananasa obieramy, kroimy na plasterki, a plasterki w kostkę.

ETAP 4:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem
Do szaszłyków dałam też cebulę

Cebulę kroimy jak na zdjęciu.

ETAP 5:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem
Pierś z indyka kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem

Mięso z indyka opłukujemy, osuszamy, kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 6:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem
Smak szaszłyków podkręca boczek

Boczek kroimy na niezbyt grube kawałki, jak na zdjęciu.

ETAP 7:

Szaszłyki z indykiem, warzywami i ananasem
Szaszłyki grillujemy z każdej strony

Przygotowane składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla, polewamy oliwą i grillujemy z każdej strony.