pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szaszłyki wieprzowo-drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

szaszłyki mocno mięsne z boczku i schabu wieprzowego oraz piersi kurczaka

Szaszłyki wieprzowo-drobiowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowo-drobiowe

 

  • schab wieprzowy 40 dag
  • piersi z kurczaka 40 dag
  • boczek wieprzowy 40 dag
  • przyprawa do steku 6 łyżek
  • olej 4 łyżki
  • przyprawa do gyrosa 2 łyżki
  • papryka czerwona 1
  • cebula czerwona 1
  • cebula 1
  • pieczarki 5

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowo-drobiowe
Schab wieprzowy kroimy w kostkę. Posypujemy 3 łyżkami przyprawy do steku i wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy. Boczek kroimy w półpaski. Posypujemy resztą przyprawy do steku i mieszamy. Piersi z kurczaka również kroimy w kostkę. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz przyprawę do gyrosa i mieszamy. Składniki mięsne odstawiamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie paprykę kroimy w większe kawałki. Podobnie cebulę i pieczarki. Na kijki od szaszłyków nadziewamy po każdym rodzaju mięsa, a następnie składnik lub dwa warzywne i ponownie mięso. Robimy tak, aż składniki się nam nie skończą. Tak przygotowane szaszłyki przekładamy na blachę wyścieloną papierem pieczeniowym. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190°C. Smacznego
Szaszłyki wieprzowo-drobiowe
SChab wieprzowy kroimy w kostkę podobnie reszte mięsa
Szaszłyki wieprzowo-drobiowe
SChab przypraiwam stek i polewam olejem
Szaszłyki wieprzowo-drobiowe
Pierś kurczaka porkojona w kostkę przyprawiam przyprawą do gyrosa
Szaszłyki wieprzowo-drobiowe
Kijki do szaszłyków nadziewa mięsem, cebula i pieczarkami