Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Szaszłyki z cukinii i ananasa.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grill wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby się nim rozkoszować.

Szaszłyki z cukinii i ananasa. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z cukinii i ananasa.

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z cukinii i ananasa.
Patyczki namaczamy w wodzie co najmniej przez 30 minut. Wszystkie składniki na szaszłyki kroimy w kostkę zbliżonej wielkości. Z pomidorów za pomocą łyżeczki usuwamy pestki i rzadki miąższ. W naczynku mieszamy oliwę z przyprawą i sokiem z ananasa. Nadziewamy składniki na patyczki w dowolnej kolejności. Nie robimy szaszłyków zbyt ciasno, to utrudnia dobre grillowanie. Przed włożeniem na ruszt smarujemy za pomocą pędzelka z każdej strony każdy szaszłyk. Później czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Szaszłyki z cukinii i ananasa.
Składniki na szaszłyki kroimy w podobnej wielkości kostkę.
Szaszłyki z cukinii i ananasa.
Trzeba pamiętać o moczeniu patyczków w wodzie.
Szaszłyki z cukinii i ananasa.
Kolorowe, aromatyczne szaszłyki cieszą nie tylko oczy.
Szaszłyki z cukinii i ananasa.
Oliwa, sok i przyprawa to sos do smarowania szaszłyków.