Sposób przygotowania:
Szaszłyki z dorsza i cukinii
Rybę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, ostrożnie wymieszać z rybą. Dodać liście laurowe, zalać oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę. W tym czasie można namoczyć patyczki do szaszłyków, żeby nie spaliły się podczas grillowania. Rybę wyjąć z marynaty, osączyć, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Cebulę, cukinię i słoninę pokroić w plastry. Nabijać na namoczone patyczki do szaszłyków kawałki ryby, cebulę, słoninę i cukinię. Piec na grillu tak długo, aż ryba się zrumieni, a warzywa będą miękkie. W uproszczonej wersji szaszłyki można przygotować z gotowych panierowanych paluszków rybnych- nie trzeba wtedy marynować ryby.