Sposób przygotowania:
Szaszłyki z kaszanką
Boczek wędzony kroimy w nie za grube plastry, następnie lekko podsmażamy na patelni. Kaszankę kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię po umyciu i osuszeniu kroimy w plastry, natomiast paprykę po oczyszczeniu kroimy w mniejsze kawałki,skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem.
Ziemniaki dokładnie myjemy a następnie gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę a ziemniaki studzimy. Po wystudzeniu kroimy na łódeczki czyli ćwiartki.
Plasterki kaszanki owijamy podsmażonymi plasterkami boczku pamiętając aby strona przecięta była owinięta. Następnie kaszankę i warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków kolejność dowolna.
Szaszłyki układamy na grillu a obok układamy resztę ziemniaków i warzyw, które nam zostały.
Grillujemy do miękkości warzyw i ziemniaków.
Ziemniaki dokładnie myjemy a następnie gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę a ziemniaki studzimy. Po wystudzeniu kroimy na łódeczki czyli ćwiartki.
Plasterki kaszanki owijamy podsmażonymi plasterkami boczku pamiętając aby strona przecięta była owinięta. Następnie kaszankę i warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków kolejność dowolna.
Szaszłyki układamy na grillu a obok układamy resztę ziemniaków i warzyw, które nam zostały.
Grillujemy do miękkości warzyw i ziemniaków.
gusia1000