Sposób przygotowania:
Szaszłyki z kuskusemI
1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą, czosnek obieram, przeciskam przez praskę.
2. Marynatę łączę z mięsem i odstawiam najlepiej na noc do lodówki.
II
3. Kaszę Kuskus zalewam gorącą wodą, solę i odstawiam na 10 minut na bok.
4. Warzywa myję, osuszam, pomidory kroję w kostkę, ogórka obieram, kroję w kostkę z papryki usuwam nasiona, kroję w kostkę, kapustę szatkuję na małe kawałki. Warzywa łączę z kaszą kuskus, wlewam oliwę, dokładnie mieszam i wykładam na dno naczynia.
III
5. Cebulę obieram kroję w krążki i utykam na patyczki do szaszłyków na przemian z mięsem.
6. Szaszłyki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C
IV
7. Po upieczeniu szaszłyki układam na kaszy kuskus i podaję. Można również danie przygotować wcześniej i całość razem z kaszą podgrzać w piekarniku.
8. Gotowe.
9. Smacznego.