edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Szaszłyki z piersi indyka w curry

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne szaszłyki z piersi indyka w curry. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia. Podałam z ryżem i sosem jogurtowym.

Szaszłyki z piersi indyka w curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z piersi indyka w curry

 

  • 55 dag piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g)
  • solidna szczypta ostrej papryki w proszku
  • czubata łyżeczka curry
  • olej do posmarowania płyty grilla
  • sos jogurtowy sporządzony według przepisu https://gotujmy.pl/sos-jogurtowy-do-grillowanego-miesa,przepisy,192572.html

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z piersi indyka w curry
Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym.
Szaszłyki z piersi indyka w curry
Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry.
Szaszłyki z piersi indyka w curry
Pokrojone w sporą kostkę mięso wymieszałam ze składnikami marynaty.
Szaszłyki z piersi indyka w curry
Nadziane na patyczki mięso ułożyłam na rozgrzanym grillu.
Szaszłyki z piersi indyka w curry
W połowie pieczenia odwróciłam szaszłyki.

Tagi:

grill sosy indyk