bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

szaszłyki z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wkrótce majówka i sezon grilowania

szaszłyki z piersi kurczaka

Składniki:

szaszłyki z piersi kurczaka

 

  • podwójna pierś kurczaka
  • papryka czerwona
  • 2 - 3 cebule
  • 10 -15 dag boczku wędzonego

 

  • marynata :
  • około 1/2 szkl. oleju
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku (suszony lub świeży)
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta papryki słodkiej

 

Sposób przygotowania:

szaszłyki z piersi kurczaka
Piersi pokroić w kostkę około 2 - 2,5 cm . Olej wymieszać z przyprawami (czosnek przecisnąć przez praskę) i zalać mięso , odstawić na około 3 godziny . Boczek i cebulę pokroić w plastry około 0,5 cm grubości (ale zależy od upodobań) , paprykę w kawałki . Na wykałaczki do szaszłyków nabijać na przemian mięso , cebulę , boczek , paprykę . Szaszłyki owinąć w folię aluminiową (najlepiej każdy osobno) i piec na grilu do miękkości mięsa .

Można piec również bezpośrednio bez folii , ale na tlącym się żarze .