zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Szaszłykowy boczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

szaszłykowy boczek dlatego, ponieważ został zamarynowany w przyprawie do szaszłyków

Szaszłykowy boczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłykowy boczek

 

  • 1,3 kg świeżego boczku
  • 2 łyżki przyprawy do szaszłyków
  • 4 szczypty pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka majeranku ( suszonego )
  • 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Szaszłykowy boczek
Boczek umyć i lekko osuszyć.
Wszystkie przyprawy oprócz majeranku i sosu sojowego wymieszać i oprószyć nimi boczek.
Następnie skropić sosem sojowym i posypać majerankiem.
Cebulę obrać, pokroić na plastry i ułożyć na boczku.
Całość zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
Po tym czasie boczek przełożyć do formy do pieczenia mięsa, wstawić do piekarnika.
Nastawić piekarnik na 165 stopni a zegar na 80 minut.
Po upieczeniu boczku ułożyć go na półmisku do odpoczęcia.
Kroić gdy będzie zimny.
Szaszłykowy boczek
przygotowany boczek oprószyć przyprawami i posypać majerankiem
Szaszłykowy boczek
boczek przyprawiony obłożyć pokrojoną cebulą
Szaszłykowy boczek
upieczony boczek odstawić do odpoczęcia i kroić zimny