reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Szczawianka czyli zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szczaw tak jak i szpinak należy do rodziny rdestowatych i należ go spożywać w asyście produktów mlecznych- nie będę się o tym rozpisywać, bo w necie opisów wiele, tylko wspomnę że był wykorzystywany już od wieków jako roślina zdrowotna.

Szczawianka czyli zupa szczawiowa

Składniki:

Szczawianka czyli zupa szczawiowa

Składniki

  • 3-4 dość duże garście szczawiu- opcjonalnie słoik ok 330 ml
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wywaru z warzyw
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3-4 ziemniaków ( około 300 g)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szczawianka czyli zupa szczawiowa

przygotowanie

Szczawianka czyli zupa szczawiowa
Kostka nie musi być mała czy równa, będziemy wszystko miksować.

ostatnio widziałam szczaw w słoiku, więc jest szansa, ze każdy może spróbować

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła wkładamy ziemniaki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia, następnie zalewamy wywarem i gotujemy 10 minut.

przygotowanie

Szczawianka czyli zupa szczawiowa
podczas duszenia liście niestety stracą swój soczysty kolor

Odrywamy łodygi od liści szczawiu, myjemy i odstawiamy do osączenia.

Cebulkę kroimy w kostkę i razem z pokrojonym czosnkiem szklimy na drugiej łyżce masła. Dodajemy szpinak i dusimy aż liście zmiękną.

miksowanie

Szczawianka czyli zupa szczawiowa
kolr niezbyt apetyczny, ale sma ma wyjątkowy :)

Uduszone liście z cebulą przekładamy do ugotowanych ziemniaków i całość miksujemy na krem.

Zupę ponownie zagotowujemy i doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

Rozlewamy na talerze, dodajemy jajko i/lub śmietanę ( u nas oba dodatki) i podajemy.


Smacznego


Tagi:

szczaw zupa