Sposób przygotowania:
Szczawianka czyli zupa szczawiowaprzygotowanie
ostatnio widziałam szczaw w słoiku, więc jest szansa, ze każdy może spróbować
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła wkładamy ziemniaki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia, następnie zalewamy wywarem i gotujemy 10 minut.
przygotowanie
Odrywamy łodygi od liści szczawiu, myjemy i odstawiamy do osączenia.
Cebulkę kroimy w kostkę i razem z pokrojonym czosnkiem szklimy na drugiej łyżce masła. Dodajemy szpinak i dusimy aż liście zmiękną.
miksowanie
Uduszone liście z cebulą przekładamy do ugotowanych ziemniaków i całość miksujemy na krem.
Zupę ponownie zagotowujemy i doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Rozlewamy na talerze, dodajemy jajko i/lub śmietanę ( u nas oba dodatki) i podajemy.
Smacznego